zondag 1 april 2012

Vrolijk Pasen


Alvast een Vrolijk Pasen.
Ik weet dat het pas volgend weekend Pasen is, maar ik had nog een dummie en fondant over van mijn PME cursus, dus ik dacht laat ik dat maar even op gaan maken, alleen heb ik nu nog weer royal icing over, maar daar spuit ik nog wel bloemetjes van voor de volgende keer.
Dit is de paastaart geworden:

De haas
Voor deze taart moet je op tijd (een paar dagen van te voren) beginnen met het maken van de paashaas, deze moet namelijk goed uitharden. Maak eerst het lijf en de benen, de oren en eventueel de armen en pas minimaal 1 dag later het hoofd en eigenlijk ook liever de armen. Als je direct het hoofd erop zet kan het zijn dat de haas inzakt. Om de haas te maken heb je ongeveer 200 gram bruin fondant met tylose nodig.
De haas bestaat uit een lijf, twee armen, twee benen, twee voeten, twee oren, een hoofd en een wortel. De benen en de armen worden op dezelfde manier gemaakt. De benen heb ik gemaakt van 22gr bruin fondant en de armen van 16gr. Rol voor beiden een worst, snijd deze schuin doormidden zodat je twee gelijke benen of armen krijgt. Je kunt met een aardappelschilmesje of een spatel kleine inkepinkjes maken waar het been of de arm gebogen is (zie hierboven in de middelste foto) en laat dit drogen. Voor de voetjes gebruik je 8gr per stuk. hiervan rol je een bal en deze duw je plat, de ene kant wordt wat smaller dan de andere kant en aan de brede kant maak je twee inkepingen zodat er drie tenen ontstaan. Voor de armen heb ik geen handjes gemaakt.

Voor het lijf heb ik 90gr gebruikt en dit in een peervorm gerold. Daarna heb ik een dun lapje wit uitgerold en hier het buikje uitgesneden en 2 grote en 6 kleine balletjes van gemaakt voor op de pootjes. Het lapje wit en de balletjes voor de poten heb ik met een beetje lijm vastgeplakt en de benen en armen heb ik met lijm en spagetti erin geprikt en vastgelijmd. De spagetti zorgt ervoor dat alles rechtop blijft staan. Om de rechterarm op een ei te kunnen laten rusten heb ik die laten drogen met keukenpapier tussen de poot en de arm.
Voor het hoofd heb ik 40 gram gebruikt en dit in een bal/ei gerold, ongeveer halverwege heb ik de voorkant wat ingedeukt zodat de ogen iets dieper komen te liggen. Vervolgens heb ik gaatjes geprikt voor de ogen en het dopneusje. De ogen zijn gemaakt van twee kleine stukjes wit fondant in druppelvorm met een nog kleiner balletje bruin in het midden en het dopneusje is gemaakt van een heel klein stukje bruin fondant wat ik ook in een druppelvorm heb gerold en er daarna in gestoken.
Voor de oren gebruik je 5gr fondant per stuk. Rol hier een puntige worst van en duw deze een beetje plat. Om het oor te buigen kun je ook hier weer met een mesje wat vouwtjes maken. Rol een beetje wit fondant dus uit en snijd hieruit twee driehoeken die op de oren passen en plak deze vast. Prik spagetti zover mogelijk in de oren en laat ze liggend drogen totdat ze uitgehard zijn.

Prik spagetti in het hoofd (net niet erdoorheen) en prik dit tot helemaal onder in het lijf, zo blijft je hoofd het stevigste staan, prik de oren op hun plek en laat nu de hele haas goed uitharden.

Wortel:
Neem een beetje oranje fondant met tylose en rol hier een wortel van, maak met een aardappelschilmeje kleine sneetjes in de wortel, zoadat het net een echte wortel lijkt. Laat de wortel uitharden en plak deze in de hand van de haas.

Dit is de haas als hij helemaal in elkaar zit:



De Taart
Bekleed de cakedrum met roze fondant en crimp de randen en bekleed de taart met gele fondant. Maak royal icing en kleur deze groen voor het gras. Ik heb de Triple star spuitmond van Wilton gebruikt, deze spuit in een keer drie sterren en zorgt voor een mooi randje, maar je kunt ook een andere stervormige spuitmond gebruiken. Met de groene icing heb ik een sierrand langs de bovenrand van de taart gespoten. Begin hiermee aan de achterkant, zodat je tegen de tijd dat je voor ben goed geoefend hebt en als blijkt dat je niet uitkomt is dat mooi achter weggewerkt en ziet niemand het. Spuit vervolgens hier en daar plukjes gras zodat je de haas en de eieren kunt vastplakken en vergeet niet een beetje groen op de wortel te spuiten!!!

Fijne Paas en veel bak plezier!!!
Sandra

Benodigdheden
Vierkante taart 20x20cm
Vierkante cakedrum
Roze, geel, oranje, bruin en wit fondant (roze en gele fondant zijn te vervangen door marsepein)
Landeitjes (Hema)
Royal icing (met groene kleurstof)
Spuitzak en spuitmondje Wilton 2010 (triple star) of PME supatube nr 44
Crimper

Geen opmerkingen:

Een reactie posten